Anna

Anna
Året var 1919. Svensk Filmindustri (SF) bildades, Selma Lagerlöfs "Herr Arnes penningar" hade filmpremiär och Sveriges riksdag antog lagen om åtta timmars arbetsdag för industrin. Det är året då Nat King Cole (jazzmusiker) och Torsten Ehrenmark (journalist) föddes. Men det är även året då Roosevelt (USA:s president 1901-1909) och Carl Larsson (konstnär) lämnade jordelivet. 1919 blev  Sverige en parlamentarisk demokrati med allmän och lika rösträtt för män och kvinnor.

John Svensson och Hildegard Petersson från Jemsunda (Jämsunda) fick fyra barn. Anna var den äldsta av syskonen. De bodde i Jakobstorp, mitt i ett vackert Blekinge, inte långt ifrån Karlskrona. Hon gick i skola i Alnaryd, hjälpte till hemma på gården, utbildade sig inom sjukvården och för mig var hon en varm och öppenhjärtig människa. Hon och hennes man tog emot mig med öppna armar, omfamnade mig och fanns till för mig när jag behövde det. Det var inte alltid rosenskimrande, för det är det aldrig mellan olika individer, men vi fann alltid tillbaka till varandra.

Hon var äventyrlig och ville gärna testa nya maträtter, åka på en biltur och se på intressanta program och läsa böcker. Hon var en stark kvinna, som oavsett vad som hände i livet studsade tillbaka med full kraft. Hon var rolig, kunde skämta och säga det mest lustiga sakerna. En frisk fläkt.

Lägga patiens, äta glass och lyssna på radioprogrammet "Skivor från Vetlanda" var något hon uppskattade. Det var hennes stund. Barnbarnen var det bästa hon hade och det gick inte en enda dag utan att hon hade kontakt med dom.

Den 14 januari 2018 lämnade hon oss i stor sorg och saknad.